Σχετικά με εμάς

Έργα Υψηλής Αισθητικής

Το μεγαλείο της ορθόδοξης εικονογραφίας , όπως αυτή διαμορφώθηκε στη διάρκεια της υπερχιλιόχρονης Βυζαντινής πολιτιστικής διαδρομής, έγκειται στο ότι κατορθώνει, μέσα από την έντονη πνευματικότητα που αποπνέουν οι εξαϋλωμένες, ασκητικές μορφές που ιστορεί, να οδηγεί σ’ έναν υπερβατικό τρόπο λατρείας και προσευχής απαλλαγμένο από τα γήινα, καθημερινά, τα επουσιώδη.

Σ’ έναν τρόπο λατρείας που κατευθύνει σε μια άλλη προσέγγιση και αξιολόγηση της ουσίας της ζωής και των πραγμάτων, πιο ανθρώπινη, πιο ρεαλιστική, πραγματικά ελεύθερη, που οικειώνει τον άνθρωπο με το θεό - δημιουργό του.

Εξαίρετα πρωτότυπα δείγματα αυτή της μοναδικής τέχνης, που μας έχουν κληροδοτηθεί και που βρίσκονται σε διάφορους ναούς, μοναστήρια, σημαντικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές προκαλούν ακόμη και στο σημερινό - αποστασιοποιημένο από το θεό - άνθρωπο τον πηγαίο θαυμασμό, το σεβασμό, το δέος, με την εκφραστική τους τελειότητα.

Αυτοί ακριβώς οι ανεκτίμητοι θησαυροί αποτελούν πηγή των θεμάτων του εργαστηρίου μας που από το 1980 (έτος ίδρυσής του)προχωρά στην παραγωγή αντιγράφων φορητών εικόνων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, τόσο στη διατήρηση όσο και στην ευρύτερη κατά το δυνατόν, διάδοση της συγκεκριμένης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στους χώρους μας οι ειδικευμένοι τεχνίτες μας και προπαντός, οι αγιογράφοι μας με βαθειά γνώση του αντικειμένου της εργασίας τους αλλά και του ρόλου της εικόνας στη λατρευτική μας παράδοση, με συναίσθηση ευθύνης και με απόλυτη προσήλωση στις παραδοσιακές τεχνοτροπίες και μεθόδους, αποτυπώνουν κάθε αντίγραφο πάνω σε καμβά, με φόντο φύλλο χρυσού, με χρώματα δουλεμένα κυρίως με αυτό και άλλα παραδοσιακά υλικά.

Έτσι κάθε εικόνα μας δεν είναι μια αντιγραφή της καλύτερης δυνατής πιστότητας ενός πρωτότυπου, αλλά κατάθεση ψυχής, έργο υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας με αυτόνομη αξία, δουλεμένο με μεράκι, ζήλο και προπαντός πίστη στην ιερότητά του.

Αυτό καταφαίνεται με τον πλέον σαφή τρόπο από τα δείγματα των έργων μας που παρουσιάζονται στις σελίδες μας, τα οποία μας έχουν καταξιώσει τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο εξ αιτίας της άριστης ποιότητάς τους, που άλλωστε διακρίνει και κάθε άλλο έργο μας.